Nymphomaniac (Lars von Trier)

Nymphomaniac  Önsöz: Modern psikoloji ile birlikte literatüre giren nemfomani (ya da yeni ismiyle hiperseksüelite), etimolojik olarak Yu...

Nymphomaniac 
Önsöz: Modern psikoloji ile birlikte literatüre giren nemfomani (ya da yeni ismiyle hiperseksüelite), etimolojik olarak Yunan mitolojisinde yer alan ve belli yerlerde kendini gösteren nemf (nymph) isimli perilerden köken alır. Nemfler tanrıçalardan farklı olarak doğayı taklit eden ilahi ruhlardır. Efsanelerde genç ve güzel kadın olarak tasvir edilirler. Özgür olmaları onlar için önemlidir ve kendilerini diğer mitolojik yaratıklardan ayıran bir özelliktir. Erkek kontrolünden tamamen uzaktırlar, maskülen güce karşı çıkarlar. Genel olarak beş kategoride sınıflandırılırlar: Gök perileri, su perileri, toprak perileri, bitki perileri ve yeraltı perileri. Dördüncü sınıfa ait Meliae, dişbudak ağacına özgü nemfleri oluşturur. Meliae’lar Cranus, Uranus’ü hadım ettiğinde etrafa saçılan kan damlacıklarından oluşmuşlardır. (Nemfin film için diğer iki önemli anlamı ise böceklerin (daha çok kanatlıların) metamorfozunu tamamlamamış, larvadan farklı olarak olgun hallerine tamamen benzeyen evrimsel süreci ve balıkları yakalamak için kullanılan, doğal olanın taklidi ile tamamen yapay olarak üretilen yem şeklindedir).

Aşk, kıskançlıkla buluşmuş şehvettir diyor Lars von Trier; merakla beklenen son filmi Nymphomaniac’ın geri planında. Kendi teşhisini kendisi koyan orta yaşlı bir kadının, kendinden büyük bir adama hayat hikayesini anlatmasını seyrettiğimiz filmde şehvetin, aşkın, cinselliğin, kusurların, kararların ve keşfedemediğimiz iç gizlerimizin yeniden tanımını yapıyor yönetmen. Klasik anlatı ile modern anlatıyı, son filmlerinde benimsediği üslupla fakat daha da derinleştirerek ve estetizmin sınırlarını zorlayarak harmanlıyor: Karşınızda Nymphomaniac…
Nymphomaniac 
 Antichrist gibi gökten düşen kar taneleri ile sessizce başlıyor film. Eriyen karların çatılardan damla damla yere düştüğü, duvarlarla çevrili ıssız bir yerde, eli kan içinde bir kadın yerde uzanıyor. Yoldan geçen bir adam, zor da olsa, kadını bir şekilde fark ediyor ve Führe Mich (Yol Göster Bana) başlıyor. Bana yol göster, yol göstericim ol diye haykırıyor Till Lindemann; ya da yerde uzanan sessiz kadın: Yol göster, tut ellerimden diye devam ediyor şarkı. Yabancı adam kadına yardım öneriyor, kadın ise bir fincan sütlü çay isteyip hikayesini anlatmaya başlıyor.

Joe’nun hikayesini dinleyeceğimiz sekiz bölümden ilki olan Complete Anger’da henüz iki yaşındayken cinselliği keşfeden, zaman geçip büyüdükçe içindekileri de büyüten bir kızla tanışıyoruz. Babasıyla olan ilişkisinin, cinselliğe yönelik keşfindeki etkilerini seyrediyoruz. On beş yaşına geldiğinde artık harekete geçmeye hazır halde, tatmin aramak yerine merak ve keşif hissiyle teslim ediyor kendini. Keşfini arkadaşlarıyla yapmaya devam ediyor. Joe, geçmişini bir kez daha seyre dalarken dinleyicisi ve yol göstericisi olan yabancı adam Seligman onu, yaşadıklarının yeni bir yansımasına davet ediyor. Büyük balıkların arasında kendine yaşamak için nehrin en iyi bölgesini arayan küçük balığın gelişimini ve hedefe ulaşma döngüsünü de Joe’nunkine paralel olarak anlatıyor. Von Trier, filmin bu ilk bölümünde alışkın olduğumuz yönetmenliğini konuşturuyor. Seyirciyi bir yandan merak uyandıran öyküsüne davet ederken öte yandan karakterle bir olmanın ilk adımlarını atmasına yardımcı oluyor. Joe, Seligman’a karşı, gerçek ya da kurmaca, bir öykü anlatırken tüm gölgelerini aydınlıkla buluşturuyor. Buna rağmen seyirci için kapalı bir kapı, aşması güç yüksek bir duvar olmaktan kurtulamıyor. Yönetmen, ipleri seyircinin eline bu kadar çabuk vermek istemiyor, onun yerine onları hikayenin daha derin kısımlarına; gerilimin, trajedinin, mizahın kol gezindiği diğer bölümlere çağırıyor. İkinci bölüm Jerôme, Joe’nun hikayesinin aşkla buluşup yavaş yavaş bütünleştiği kısmını başlatıyor. Farkında olmadan sahibiyle yüzleşmek zorunda kalan Joe, üçüncü bölüm Mrs H.’de hikayesine tam anlamıyla dramatik; mizah ve trajedinin buluştuğu absürt bir aile tasviri dahil etmek zorunda kalıyor. Dörde geldiğimizde ise Joe’nun hikayeye konu olan anomalisinin kaynağının yok oluşunu izliyoruz. Hezeyanlar Joe’nun ve babasının, bir zamanlar seyre daldıkları ormanın; tüm ağaçları kıskandıran dişbudak ağacının anılarını köreltiyor. Kaynağını kaybeden Joe, babasıyla topladığı yapraklar gibi yırtılmış fotoğrafları takip ederek sahibine ulaşıyor. Bir süredir engel olduğu arzuları, büyük kaybının ardından Jerôme’la birlikte yeniden hayat buluyor. Joe babasının eksikliğinden doğan boşluğu, Jerôme ile doldurmaya çalışıyor.
Nymphomaniac 
Joe’nun nemfomaniden ızdırap çekiyor olmasının altında henüz gelişim evrelerinde yaşananları arıyor yönetmen. Köken olarak birden fazla anlamdan faydalanarak, harikulade bir karakter tasarlıyor. Seligman, Joe’yu hem oltaya gelmek için bekleyen bir av, hem de başka balıkları avlamak için bekleyen bir avcı olarak tasvir ediyor. Trier, Antichrist’ta kadın baş karakterinin doğayla olan mücadelesini Nymphomaniac’ta bu şekilde devam ettiriyor. Av-avcı ilişkisinin yanına, doğaya uyumu ve başkaldırıyı koyuyor. Gördüğü her pisliğe konan sineklerin, henüz gelişimini tamamlamamış fakat olgun hallerine birebir uyumlu evrim sürecini Joe’da yaşama katıyor. Joe, daha konuşmayı bilmeden, hesap yapmayı öğrenmeden olgun bir kadının dürtüleriyle başbaşa kalıyor: Nemf, avını hiçbir zaman kaçırmıyor. Her zaman büyük balık olmayı tercih ediyor. Trier’in seyirciyi kendisiyle başbaşa bıraktığı kavram kargaşası burada bitmiyor. Babasının bitkilere olan merakının altında da Joe’nun rahatsızlığına dair izler bulmak mümkün. Baba, kızına dişbudak ağacının yaradılışını anlatırken ormandaki diğer tüm ağaçların bu ağacı nasıl kıskandığı üzerinde duruyor. Güzelliğinden bahsediyor, en genç ağaç oluşundan bahsediyor, onu diğer ağaçlardan nasıl ayıracağından bahsediyor. Joe da hayli bağlı olduğu babasından ötürü mitolojideki nemflerin yaşam kaynaklarından olan bu ağacı arıyor; kendi var oluş kaynağını arar gibi.
Nymphomaniac 
Von Trier’in zorlu hikayelerini anlatırken zıtlıkları sevdiğini söylemek mümkün; ya da en azından Trier’i özgün kılan bütünün bir parçasının bu olduğunu söyleyebiliriz. Saf bedenlerden masum hikayeler çıkarmayı seven yönetmen, öznel normları kullanarak bireye bağlı tezatlar oluşturuyor. Nymphomaniac’ın daha ilk saniyelerinde, erkek egemenliğinden bağımsız ve özgür bir nemfin, onu fark eden adama karşı sessiz ve derinden haykırışını duyuyoruz. Belki kadının istediği bir yardım değil fakat oturup hayat hikayesini anlatıyor olması kafalarda soru işareti yaratıyor. Böylesi tezatları kullanarak her karakterine kendi cehennemini, kendi kıyametini yaşatıyor Trier. Çok ses getiren filmlerinde bunu yaparken kadınlardan faydalanmayı seçiyor. Dancer in the Dark’ta hayallerle oynuyor, Dogville’de geçmişin karanlığını karakterinin peşinde koşturuyor, Antichrist’ta ölen çocuğunun ardından gerçeklikten uzaklaşan bir kadının doğayla olan mücadelesini ele alıyor, Melancholia’da ise en büyük korkuları, daha da büyüğünün önüne koymayı başarıyor. Trier’in kadınları, haliyle, her seferinde çilenin ve ızdırabın postmodern bir tasviri olarak hikayelerin odağına yerleşiyor. Bu gerçek Nymphomaniac’ta da değişmiyor. Joe’nun trajik yaşam öyküsünü anlatırken detaylarla seyirciyi boğmuyor fakat onları terk etme yoluna da gitmiyor. Bizi, Joe’nun kıyametine hazırlarken düşünmemizi, daha fazla düşünmemizi istiyor. Aşkı kıskançlık ve hayvani içgüdülerin bileşimi olarak gören bir kadının zihnine girerek tanımlarımızı baştan oluşturmamızın yolunu açıyor. Trier, Nymphomaniac’ta aşkı unutun diyor fakat aşkın tarifini yeniden yazıyor.


Burak Hazine
Ad

A Separation,1,Adam Schaff,1,Adem ve Havva,1,Akra'da Bulunan Elyazması,1,Alain Badiou,4,Alain Resnais,1,Alan Woods,1,Albert Camus,17,Albert Einstein,4,Alejandro González Iñárritu,1,Alenka Zupančič,1,Alexander Supertramp,1,Alfred Hitchcock,4,Alıntı,1,Ali Rahimli,4,Allen Ginsberg,5,Amin Maalouf,1,Anarşi,2,André Breton,1,Andrey Tarkovski,7,Ani Gezinti,1,Anton Çehov,2,Antonin Artaud,1,Anubis,1,Aristoteles,1,Arthur Danto,1,Arthur Rosenberg,1,Arthur Schopenhauer,2,Arundhati Roy,1,Asghar Farhadi,3,Attila İlhan,1,Aynadaki Gibi,1,AzBlog,14,Aziz Nesin,2,Babaya Mektup,1,Beat Kuşağı,17,Belgesel,5,Belinski,1,Bertolt Brecht,3,Bertrand Russell,1,Bilim,10,Billie Holiday,1,Biyografya,22,Björk,1,Bob Black,1,Bob Dylan,1,Bozkırkurdu,1,Böyle Buyurdu Zerdüşt,1,Breaking Bad,1,Bulantı,1,Bülent Ortaçgil,2,Büyülenme,1,Camera Lucida,1,Can Yücel,2,Cemal Süreya,1,Charles Baudelaire,2,Charles Bukowski,6,Charles Dickens,1,Charlie Chaplin,2,Charlie Parker,1,Christfried Tögel,1,Christine Bard,1,Christopher McCandless,1,Christopher Nolan,1,Chuck Palahniuk,3,Çarlz Bukovski,1,Çavdar Tarlasında Çocuklar,1,Dallas Buyers Club,1,Damon Albarn,1,Daniel Goleman,1,Dava,1,David Gilmour,1,Demian,1,Desiderius Erasmus,1,Didier Lauru,1,Dieter Forte,1,Djivan Gasparyan,1,Dominique Laporte,1,Dostluk Bağları ve Dostluk,1,Dostoyevski,16,Dönüşüm,1,Edebiyyat,140,Edgar Allan Poe,1,Eduardo Galeano,1,Eflâtun,1,Ejderhaların Danssı,1,Elias Canetti,1,Elvis Presley,2,Emil Michel Cioran,1,Emma Goldman,1,Eric Clapton,1,Eric Hoffer,1,Erich Fromm,3,Ernest Hemingway,2,Estela Welldon,1,Ethan Coen,2,Əkrəm Əylisli,1,Feature,20,Félix Guattari,1,Felsefe,93,Ferman Toroslar,1,Fernando Pessoa,1,Film,68,Franz Kafka,25,Freddie Mercury,1,Friedrich Engels,1,Friedrich Nietzsche,19,Füruğ Ferruhzad,1,Gabriel Garcia Marquez,1,Gabriel García Márquez,2,Galileo,2,Gemeinschaft,1,George Carlin,1,George Martin,1,George Orwell,1,Georges Canguilhem,1,Georges Perec,1,Gerçeklik açısından Kafka,1,Gilles Deleuze,5,Goethe,1,Gogol,4,Guguk Kuşu,1,Gustav Janouch,1,Guy Fawkes,1,Hakim Bey,1,Harriet Lerner,1,Hegel,2,Heinrich Böll,1,Hermann Broch,1,Hermann Hesse,5,Herta Müller,1,Hrant Dink,1,Iain Menzies Banks,1,Immanuel Kant,1,Ingeborg Bachmann,1,Ingmar Bergman,6,Inside Llewyn Davis,1,Italo Calvino,2,İran,1,İtalo Calvino,1,J. D. Salinger,2,Jack Kerouac,8,Jacques Brel,1,Jacques Lacan,13,Jacques Vergès,1,James Hawes,1,James Joyce,1,Jan Pol Sartr,1,Jason McQuinn,1,Jean Baudrillard,1,Jean Cocteau,1,Jean-Paul Sartre,10,Jehane Noujaim,1,Jenn Ashworth,1,Jiddu Krishnamurti,2,Jimi Hendrix,1,Joel Coen,2,John Berger,1,John Fante,2,John Lennon,5,John Steinbeck,4,Jorge Luis Borges,1,Jose Saramago,1,Joseph Conrad,1,Judith Butler,1,Juliet Mitchell,1,Julio Cortázar,1,Kaos'un Gizli Yaşam,1,Karamazov Kardeşler,2,Karl Marx,8,Kaybedenler Klübü,1,Ken Kesey,1,Kırmızı Pazartesi,1,Korkma Ben Varım,1,Kumarbaz,1,Kürk Mantolu Madonna,1,La Casa De Papel,1,Lady with Ermine,1,Lars von Trier,8,Laura Nyro,1,Leonard Cohen,1,Leonard Da Vinci,1,Lev Tolstoy,5,Lev Troçki,2,Linda Lee,1,Maksim Gorki,2,Malina,1,Marie Curie,1,Marilyn Manson,1,Marilyn Monroe,1,Mario Leis,1,Marlon Brando,1,Marqius de Sade,2,Martı Jonathan Livingston,1,Martin Heidegger,2,Maurice Blanchot,2,Max Stirner,15,Mental Pornografi Blog,2,Meqale,175,Michael De Montaigne,1,Michel Foucault,6,Mike Leigh,1,Milan Kundera,1,Miles Davis,1,Milgram,1,Milgram deneyi,1,Mohsen Namjoo,3,Monique Wittig,1,Morrisse,1,Murat Menteş,1,Mustafa Kemal Atatürk,1,Muzik,37,Neal Cassady,2,ngmar Bergman,1,Nick Cave,1,Nick Mason,1,Nikolay Gavriloviç Çernişevski,1,Nilgün Marmara,1,Noam Chomsky,2,Nostalghia,1,Notre Dame'ın Kamburu,1,Nuri Bilge Ceylan,2,Octavio Paz,1,Oğuz Atay,1,Ontolojik Anarşi,1,Onur Ünlü,2,Oscar Wilde,2,Osho,1,Oteki Ben,1,Ölüler Tanrısı,1,Ölüm Pornosu,1,Ömer Hayyam,1,Özdemir Asaf,1,Palyaço,1,Pantolonun Politik Tarihi,1,Patti Smith,1,Paul Lafargue,1,Paul McCartney,3,Paulo Coelho,2,Peter Kropotkin,2,Pierre Clastres,1,Pigme,1,Pink Floyd,2,Politika,1,Rachel Carson,1,Rachter'in Günlüğü,1,Rashit,1,Ray Davies,1,Rene Girard,1,René Wellek,1,Richard Bach,1,Richard Brautigan,1,Richard Dawkins,1,Richard Wagner,3,Richard Wright,1,Robert Musil,1,Roger Fornoff,1,Roger Garaudy,1,Roger Waters,2,Roman,9,Rose Laub Coser,1,Rus edebiyat,2,Ruth Sheppard,1,S. Reynolds & J. Press,1,Sabahattin Ali,2,Sait Faik,1,Salvador Dali,1,Samuel Beckett,4,Sasha Grey,1,Saul Newman,2,Sean Penn,1,Sırtımdaki Ev,1,Siddhartha,1,Sigmund Freud,19,Silence Spring,1,Simone de Beauvoir,6,Slavoj Zizek,6,Slavoj Žižek,15,slide,2,Sokrates,1,Soren Kierkegaard,1,Spinoza,1,SS,6,Stalker,1,Stephen Eric Bronner,1,Steve McQueen,1,Stranger,1,Suç ve Ceza,2,Supertramp,1,Sürgün,1,Şeyler,1,Tanrıya Karşı Söylev,1,Tarkovsky,5,Tek Bacaklı Yolcu,1,Teneke Trampet,1,The Beatles,4,The Butterfly Effect,1,The Rolling Stones,1,The Square,1,Theodor Adorno,4,Thomas Mann,1,Through a Glass Darkly,1,Tom Waits,2,Tomris Uyar,1,Tony Porter,1,Turan Dursun,2,Turgut Uyar,1,Ulua,1,Uluma,1,Ulus Baker,4,Umberto Eco,1,Utanç,1,V for Vendetta,1,Van Gogh,1,Victor Emil Frankl,1,Victor Hugo,1,Viktor Frankl,1,Vladimir Nabokov,2,Voltaire,1,Vsevolod İ. Pudovkin,1,Walter Benjamin,1,Wilhelm Reich,1,Will Durant,1,William S. Burroughs,2,William Shakespeare,1,Woody Allen,8,Xavier Dolan,1,Yabancı,1,Yad,1,Yolda,1,Yusif Vəzir Çəmənzəminli,1,Zeki Demirkubuz,3,Zen Kaçıkları,1,
ltr
item
Ali Rahimli: Nymphomaniac (Lars von Trier)
Nymphomaniac (Lars von Trier)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizboZuN6eeYfuSegClQIO24PRETLcK7J_OsbDw-FQm8xJDGLYsMwAP5qh2UyUUAsoLxd9U2tsf1_2ISb1JzvIA75u5Lwrmrqc-vomUWbVUrbVMqZc4sHuCFh_UeZ18iQJis3n4_JoC7ld5/s1600/nymphoposter.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizboZuN6eeYfuSegClQIO24PRETLcK7J_OsbDw-FQm8xJDGLYsMwAP5qh2UyUUAsoLxd9U2tsf1_2ISb1JzvIA75u5Lwrmrqc-vomUWbVUrbVMqZc4sHuCFh_UeZ18iQJis3n4_JoC7ld5/s72-c/nymphoposter.jpg
Ali Rahimli
https://alirahimli.blogspot.com/2014/10/nymphomaniac-lars-von-trier.html
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/2014/10/nymphomaniac-lars-von-trier.html
true
8815050805795647263
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Hiç bir yazı bulunamadı HEPSİNİ GÖSTER DAHA FAZLA Cevapla Cevabı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa Sayfalar İçerikler Hepsini Göster BU YAZIYA BENZER DİĞER YAZILAR ETİKET ARŞİV ARAMA BÜTÜN İÇERİKLER İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy