Karanlıkta Dans (Lars von Trier)

Karanlıkta Dans (Lars von Trier) Karanlıkta Dans her şeyden önce bir masal; birkaç mitolojiden, masaldan beslenen bir masal, en başta da...

Karanlıkta Dans (Lars von Trier)
Karanlıkta Dans her şeyden önce bir masal; birkaç mitolojiden, masaldan beslenen bir masal, en başta da Hristiyan mitolojsnden. Böyle düşünüldüğünde, filme sosyolojik bir yaklaşım bir cinayet gibi görünebilir kimilerine, öte yandan kanımca bu hatalı bir yaklaşım da olmaz. Zira film bir masal olmanin yani sira dünya üzerinde belli bir toplumda, belli bir zamanda geçmektedir: 30lu, 40lı yılların Amerika'sında...

Lars von Trier bir söyleşisinde hayatında hiç Amerika'ya gitmediğini söylüyor, uçak korkusundan dolayı. Filmdeki orta sınıf Amerikan kasabasını canlandırmak için dunyanin bu kadar farkli bir cografyasinda (Isveç'te) bu kadar uygun bir mekan secip bu kadar iyi bir canlandirma yapmis olmasi takdire deger. Söyleşide Kafka'ya atıfta bulunarak, "Amerika'yı hiç görmeden Amerika üzerine yazılan en iyi anlatılardan birini yazmıştır" diyor. Ben de aynı şeyi Von Trier için söylemek istiyorum, Amerika üzerine yapılan en iyi anlatılardan biridir bu film.

Von Trier ve bir grup arkadaşı DOGMA adını verdikleri bir manifesto kaleme aldılar; bu manfestoda minimalist ve doğal bir sinema fikrini savunuyorlar -amatör kameralar, video, doğal ses kayıtları, rol yapmayan aktörler, doğal, gündelk diyaloglar; ama aynı zamanda da bir hikaye, basit bir hikaye anlatma. KARANLIKTA DANS'ın müzikleri için de ayrıca bu ilkelerden söz edebliriz belki. Hemen tüm şarkılar doğal seslerden, ritimlerden, Selma'nın kurduğu gündüz düşleri olarak ortaya çıkiyor; fabrikada makinelerin sesleri, trenin raylarda çıkardığı sesler, takılan pikap iğnesinin çıkardığı sesler, vs. Von Trier'in filmlerini, EUROPA'sında, DALGALARI AŞMAK'ında ve son olarak KARANLIKTA DANS'ında bu manifestonun unsurlarını arastirabiliriz.

Ben bir "uzman" kişi olarak değil, filmin bana verdigi hissiyattan hareketle bu en son filminde mükemmeliyete yaklaştığını soylemek istiyorum Von Trier'in. Özellikle gerçekdışıyla, masalla gerçeği, hem de insanin iliklerine işleyen aci gerçeği harmanlamakta ve "hikaye anlatmadaki" mükemelliyet. Bu filmden çıktığımda baska bir insan oldum.

Filmde yağmurlu bir günde puslar içinde pastoral bir göl çıkar karşımıza, perilerin dolaştığı bir orman, sonra bir fabrika, makineler, işçiler, sonra demiryolu, tren, başka işçiler, dans eden işçler, ormanın içinde şekerden yapılmış gibi bir ev -Bill'le Linda'nın evi-, sonradan kabusa dönüşecek, orman içindeki kulübe -Selma le oğlunun yaşadıðı ev- ve demiryolu, fabirkayla evleri bağlayan.

Fabrikanın estetize edilmesinden, çalışmaya ve işçilere övgüden söz edebiliriz. Özellikle Selma'nın fabirkada çalışırken gündüz düşü gördüğü sahne ve demiryolunda işçilerin dansı sahnesinde. Selma'nın hayatı çalışmaktan, sadece çalımaktan oluşmaktadır; gündüz fabirkada çalışır gece evde paketleme işi yapar; kimi geceler fabrikada gece nöbetine kalır, oğlunun göz ameliyatı için para biriktirmektedir. Sanki işlediği bir günah için tüm hayatıyla bir diyet öder gibidir, nefes almadan çalışarak, sonra gözleriyle daha sonra da hayatıyla. Bu Selma'nın sırrıdır: Bir çocuk doğurmak istemiştir, bir bebeği kucağına alma hazzı için, aileden geçen ve insanı yavaş yavaş kör eden hastalığını bile bile. Şimdi oğlu Gene'de de aynı hastalık çıkmıştır, o da kendisi gibi ağır ağır kör olmaktadır.

Öte yandan fabrikayı sever, çalışmayı, oradaki işçi arkadaşlarını; basit, mutlu ve tevekkül dolu bir hayat yaşamaktadır, çalışmayla geçen.

Bu hayat, komşusu / ev sahibi Bill-Linda ailesinin hayatıyla tezat teşkil eder; bu tipik bir Amerikan orta sınıf ailesidir; Bill polistir -ki bu mesleğin seçilmiş olması da hiç tesadüf değildir-, karısının, evinin isteklerine, ihtiyaçlarına yetişmek için borca girmistir; Linda'nın çalışmaktan uzak bir hayatı vardır, orta sınıf dertleriyle, sıkıntılarıyla başbaşa evde oturur, hic bir sey yapmaz; bir Barbie bebeğe benzemektedir, platin sarısı saçları, uçuk pembe hırkasiyla. Bill borçlanma pahasına karısının istediği kanepeyi almak ister, bunu da karısından saklar, zira kendsini artık sevmeyeceğini düşünür. Bill'n sırrı da budur; bu sır onu suça götürecektir. Selma'nın oğlunun ameliyatı için birktirdiği parasını çalar.

Bill'in mesleğinin polis olarak seçilmesinin nedeni de budur belki, bir polisin suç işlemesinde yatan tezat için. Zira filmin başka bir sorunsalı da suç / adalet - ceza / masumiyet meselesidir. Bill'in parayı çalmasından itbaren filmde her şey alt üst olur, filmin hızı ve ritmi değişir; iyi ile kötü, masum ile suçlu, doğru ile yalan karşı karşıya gelir ve iç içe geçer. Filmin kırıldığı, karıştığı, planların alt üst olduğu, karşılaşmaların ve yer değiştirmelerin olduğu kırılma noktası.

Kieslowski'nin ÖLDÜRME ÜZERİNE BİR FİLM'ini hatırlatan bir öldürme sahnesi var burada, daha sonra da benzer bir izlekle katilin idamı sahnesi... Iki öldürme sahnesi de çok uzun, neredeyse "real time"a yakın ve çok gerçekçi; film bu iki sahnede o kadar ağırlaşıyor ki neredeyse duracak gibi oluyor; seyredenlerin de kalp atışları, nefes alıp verisleri ağırlaşıyor! Bu iki sahne arasında ise inanılmaz hızlanıyor, olaylar ardı ardına hızla akıp gidiyor.

Selma'nın Bill'i öldürdüğü sahnede -ki ben iki kez izlediğim halde silahın ilk olarak nasıl ateşlendiğini fark edemedim, sanırım orası bilerek kuşkulu bırakılmış- farklı bir şiddet söz konusu; öyle ki Bill'e (kurban olarak) uygulanan şiddetin yanı sıra Selma'ya (katil olarak) da uygulanan bir şiddet söz konusu: Selma'nın (masum olarak) tek istediği parasını alıp gitmektir; Bill ise önce parayı vermemek sonra da kendsini öldürmesi için Sema'ya bir şiddet uygular - yalvarma, yalan, tehdit, şiddet karışımı bir şeydir bu. Minyon, kısa boylu, zayıf, gözleri görmeyen, toplumsal ve hukuksal olarak da göçmenliğinden gelen zayıflığıyla Selma ve karşısında gürbüz, sağlıklı, uzun boylu, güçlü polis Bill (üstelik silah da sahnenin genelinde onun elndedir); fizksel olarak da film açısından da düşünüldüğünde birincinin ikinciyi öldürmesi gerçekten zordur; böyle bir sahney sinemasal olarak tasarlamak da. Bu sahne için Von Trier'i kutluyorum.

Selma'nın masumiyetini böylesi bir şiddetle yitirişindeki tezat; masumken suçlu konuma düşmesindeki tezat karşısında insan donup kaliyor. Selma gittikçe uzayan, ağırlaşan bu sahnenin sonlarına dogru Bill'i, kafasını ezerek öldürmek zorunda kalır. Bill ölürken mutludur; zira suçlarından (hırsızlık) ve günalarından (masum karşısında) arınması ancak masumun kendisini öldürmesiyle mümkündür. Bu sahnede ikisi birbirini affeder. Selma'nın mahkemede, "Onu neden öldürdün?" sorusuna, "O istediği için" şeklinde vereceği cevap elbette jüri tarafından geçerli bir gerekçe olarak kabul edilmeyecektir.

Mahkeme sahnesi hem bu filmin (ve belki de tüm Amerikan sinemasının) hem de Amerikan toplumunun çözümlenmesi için olanaklar sunar. Pek çok Amerikan filminde karşımıza çıkan bu sahnede suçluyla suçsuz ayırd edilir, açıklanır; filmin mesajı, toplumsal-ahlaki dersi verilir; olaylar çözülür (filmi anlamayanlar için tüm detaylarıyla açıklanır); sorular cevaplanır; günah çıkarılır. Seyrici filmden bir adalet duygusu, bir rahatlama ile çıkar; toplumsal adalete olan güven tazelenir. Avukatın retorik sanatındaki becerilerini, ikna gücünü ıspatladığı, halktan seçilen jürinin (ki Amerikan adalet sisteminin ilginç bir yönüdür bence bu) halkı temsil edercesine olayları dinleyip hemen her zaman "doğru", "adil" yargıya vardığı o meşhur makeme sahnesi... KARANLIKTA DANS filminden ise bir rahatlama ve adalet duygusunun tersine, mideye çöken kramplarla cıkıyor seyirci (en azindan ben!).

Von Trier sanki bu klasik sahnenin bir stilzasyonunu, bir taklidini yapıyor; taklidini yaparken komik ya da saçma bir duruma düşürmek ister gibi. Yine ayni seyi yapıyor, masalla gerceği karıştırma işini: Son derece gerçekçi bir setting -mahkeme salonu, Amerikan bayrağı, tanıklar, jüri, avukat, seyirciler, suçlu- ile hayal, masalsı, saçma unsurları (Oldrich Novi'nin tanık olarak bir anda ortaya çıkması; Selma'nın kurduğu masalsı dünyadan bir anda ortaya çıkıvermesi, Selma'nin saçma gibi gorunen aslinda gerçeğe cok yakin savunmasi, Amerikan müzikallerinden fırlamış bir müzik ve dans sahnesi) birleştiriyor.

Savcının Selma'yı suçladığı temel noktalar ilginçtir: En başta kişiliği -ne kadar bencil ve paragöz olduğu, yalan söylediği- sonra komünizmi -ki Mac Carthy döneminde bir kişiyi suçlu bulmak için yeterli bir nedendir bu- daha sonra göçmenliği ("madem komünistsin neden geldin ülkemze?" sorusu); nankörlüğü ("iyiliksever bir Amerikan ailesine verdiğin cevap, teşekkür bu mu?" sorusu). Bu suçlamaların karşısına bu sefer kurbanın kişiliği, hayatı, kariyeri, toplumsal statüsü konulmaktadır -güzel bir evi, ailesi, işi, kariyeri olan bir 'polis' neden yanlarına sığınan fakir bir göçmen işçinin parasını çalsın? sorusu.

Makeme sahnesi, Richard Sennett'in Kamusal Insanın Çöküşü'nde iddia ettiği kişiliğin kışkırtıldığı, ön plana çıkarıldığı, kamusal insanın silindiği de bir sahne aynı zamanda. Sennett, Amerikan politikacılarının kendilerini yapıp ettikleriyle değil de nasıl kişilikleriyle sunduklarını, bunun da nasıl bir pasifleştirmeye, politikasızlaştırmaya yol açtığından söz eder. Amerikan filmlerindeki mahkeme sahneleri de Sennett'in söz ettiği, yaşadığımız modern zamanlara özgü narsizmin (avukatın retorik sanatındaki becersi) ve kişiselleştirmenin (suçlamanın kişiliğe dayandırılarak yapılması) ete kemiğe büründüğü sahnelerdir; KARANLIKTA DANS'taki mahkeme sahnesi de bu şekilde okunabilir ve sanirim bu sahnenin tum o filmlerdeki mahkeme sahnelerinin bir parodisi (ve eleştirisi) olduğunu soylemek yanlış olmaz.

"Yalan" da filmde başka bir önemli unsur, özellkle de yargılama sahnesinde (filmde baska yalanlar da var ama onlara değinmeyecegim): Selma tüm savunması boyunca tek bir yalan söylüyor: Babasının adı ve parayı ona gönderdiği yalanı - ki bu oğlunun amelyatının başarılı olması için bir koşuldur ona göre, bu yalanı o nedenle soyler; gerçek Oldrich Novi sahneye / mahkemeye çıkınca Selma'nın bir yalan söylediği, dolayısıyla da o suçu işlemiş olduğu gibi bir sonuç çıkar ortaya. Halbuki mahkemede daha ciddi bir yalan söz konusudur: Linda'nın yalanı. Linda evde olup bitenleri görmüş, en azından duymuştur (filmin daha önceki bir sahnesinde kocasının geceleyin Selma'yı ziyaret ettiğini de görmüştür). Bu yalan bir insanın yargılanmasında tanık ifadesi olarak kullanıldığı ve idamına neden olduğu için daha ciddi bir yalandır. Selma'nın masum hatta çocuksu yalanına karşılık Linda'nın hiç de masum olmayan yalanı... Filmde orta sınıf şiddetinin (ve ikyüzlülüğünün) ortaya çıktığı ikinci andIr bu, önemli bir an. Linda'nın bu yalanı neden söyledİği benim açimdan filmde açık kalan bir nokta; biraz spekülasyona ya da belki aşırı yoruma kaçarak şöyle bir açıklama öne sürebilirim: Kocasının Selma'dan hoşlandıĞını düşünerek ondan kadınsı bir intikam almak istemesi (filmde bir yerde, "şimdi sen yalvaracaksın, sen af dileyeceksin!" deyişi); başka bir açıklama kocasını, evinİ, yaşadığı hayatı, düzeni, deĞerleri (kanepe vs.) haksız ve suçlu bir duruma düşürmek istememesi olabilir; kocasının bir kanape için bu kadar alçalıp yanlarına sığınan fakir bir göçmen işçinin parasını çalması (bu tam da orta sınıfların alt sınıflara karşı duyduklari korkulara denk düşen bir şeydir; hizmetçinin eve sızması ve bir şeyler çalması korkusu mesela) sonra da kendisini öldürmesi için yalvardığı gerçeğiyle yüzleşememesi olabilir.

Elbette bunlar benim yorumum, filmden bu tür bir sonuç çıkarılabilir mi bilemiyorum...

Filmde değinilecek pek çok başka karakter, tema, durum var; örneğin Cuvalda (neden Catherine Deneuve'un seçildiği, o fönlü saçlarıyla ne kadar bir fabrika işçisine benzedigi kafami kurcalayan sorulardan bir kaçı), Jeff, fabrika, körlük, ölüme gidiş, müzik, müzikaller ve sinema; Selma'nın oğluyla ilişkisi (hangisi daha çocuk?), müzikle ilişkisi (körleşmesi ile sesleri, ritimlerli bu kadar sevmesi arasindaki ilişki)... Özellikle filmdeki müzikal olayını pek bir yere oturtamadığımı söylemeliyim; ama sanırım Selma'nın "müzkallerde kötü bir şey olmaz" deyişi anahtar bir söz burada. Bu meseleleri başka kişilere ve zamanlara bırakıyorum....

Bu filmi ikinci seyredişim tam kör olmayan, ama körlüğe çok yakın bir insanla oldu. Filmde Cuvalda ile Selma'nın sinema seyredişlerine, Cuvalda'nın seyrettikleri müzikali Selma'ya anlatışı sahnesinin aynısı benle arkadaşım arasında da yaşandı, hem de pek çok kez. Ustelik ikinci seyredişim ispanyolca dublajlıydi; benim de İspanyolca'yı iyi anlamadığım düşünülürse bir kör ile bir sağırın film seyretmesine benzer bir şey oldu!
Ad

A Separation,1,Adam Schaff,1,Adem ve Havva,1,Akra'da Bulunan Elyazması,1,Alain Badiou,4,Alain Resnais,1,Alan Woods,1,Albert Camus,17,Albert Einstein,4,Alejandro González Iñárritu,1,Alenka Zupančič,1,Alexander Supertramp,1,Alfred Hitchcock,4,Alıntı,1,Ali Rahimli,4,Allen Ginsberg,5,Amin Maalouf,1,Anarşi,2,André Breton,1,Andrey Tarkovski,7,Ani Gezinti,1,Anton Çehov,2,Antonin Artaud,1,Anubis,1,Aristoteles,1,Arthur Danto,1,Arthur Rosenberg,1,Arthur Schopenhauer,2,Arundhati Roy,1,Asghar Farhadi,3,Attila İlhan,1,Aynadaki Gibi,1,AzBlog,14,Aziz Nesin,2,Babaya Mektup,1,Beat Kuşağı,17,Belgesel,5,Belinski,1,Bertolt Brecht,3,Bertrand Russell,1,Bilim,10,Billie Holiday,1,Biyografya,22,Björk,1,Bob Black,1,Bob Dylan,1,Bozkırkurdu,1,Böyle Buyurdu Zerdüşt,1,Breaking Bad,1,Bulantı,1,Bülent Ortaçgil,2,Büyülenme,1,Camera Lucida,1,Can Yücel,2,Cemal Süreya,1,Charles Baudelaire,2,Charles Bukowski,6,Charles Dickens,1,Charlie Chaplin,2,Charlie Parker,1,Christfried Tögel,1,Christine Bard,1,Christopher McCandless,1,Christopher Nolan,1,Chuck Palahniuk,3,Çarlz Bukovski,1,Çavdar Tarlasında Çocuklar,1,Dallas Buyers Club,1,Damon Albarn,1,Daniel Goleman,1,Dava,1,David Gilmour,1,Demian,1,Desiderius Erasmus,1,Didier Lauru,1,Dieter Forte,1,Djivan Gasparyan,1,Dominique Laporte,1,Dostluk Bağları ve Dostluk,1,Dostoyevski,16,Dönüşüm,1,Edebiyyat,140,Edgar Allan Poe,1,Eduardo Galeano,1,Eflâtun,1,Ejderhaların Danssı,1,Elias Canetti,1,Elvis Presley,2,Emil Michel Cioran,1,Emma Goldman,1,Eric Clapton,1,Eric Hoffer,1,Erich Fromm,3,Ernest Hemingway,2,Estela Welldon,1,Ethan Coen,2,Əkrəm Əylisli,1,Feature,20,Félix Guattari,1,Felsefe,93,Ferman Toroslar,1,Fernando Pessoa,1,Film,68,Franz Kafka,25,Freddie Mercury,1,Friedrich Engels,1,Friedrich Nietzsche,19,Füruğ Ferruhzad,1,Gabriel Garcia Marquez,1,Gabriel García Márquez,2,Galileo,2,Gemeinschaft,1,George Carlin,1,George Martin,1,George Orwell,1,Georges Canguilhem,1,Georges Perec,1,Gerçeklik açısından Kafka,1,Gilles Deleuze,5,Goethe,1,Gogol,4,Guguk Kuşu,1,Gustav Janouch,1,Guy Fawkes,1,Hakim Bey,1,Harriet Lerner,1,Hegel,2,Heinrich Böll,1,Hermann Broch,1,Hermann Hesse,5,Herta Müller,1,Hrant Dink,1,Iain Menzies Banks,1,Immanuel Kant,1,Ingeborg Bachmann,1,Ingmar Bergman,6,Inside Llewyn Davis,1,Italo Calvino,2,İran,1,İtalo Calvino,1,J. D. Salinger,2,Jack Kerouac,8,Jacques Brel,1,Jacques Lacan,13,Jacques Vergès,1,James Hawes,1,James Joyce,1,Jan Pol Sartr,1,Jason McQuinn,1,Jean Baudrillard,1,Jean Cocteau,1,Jean-Paul Sartre,10,Jehane Noujaim,1,Jenn Ashworth,1,Jiddu Krishnamurti,2,Jimi Hendrix,1,Joel Coen,2,John Berger,1,John Fante,2,John Lennon,5,John Steinbeck,4,Jorge Luis Borges,1,Jose Saramago,1,Joseph Conrad,1,Judith Butler,1,Juliet Mitchell,1,Julio Cortázar,1,Kaos'un Gizli Yaşam,1,Karamazov Kardeşler,2,Karl Marx,8,Kaybedenler Klübü,1,Ken Kesey,1,Kırmızı Pazartesi,1,Korkma Ben Varım,1,Kumarbaz,1,Kürk Mantolu Madonna,1,La Casa De Papel,1,Lady with Ermine,1,Lars von Trier,8,Laura Nyro,1,Leonard Cohen,1,Leonard Da Vinci,1,Lev Tolstoy,5,Lev Troçki,2,Linda Lee,1,Maksim Gorki,2,Malina,1,Marie Curie,1,Marilyn Manson,1,Marilyn Monroe,1,Mario Leis,1,Marlon Brando,1,Marqius de Sade,2,Martı Jonathan Livingston,1,Martin Heidegger,2,Maurice Blanchot,2,Max Stirner,15,Mental Pornografi Blog,2,Meqale,175,Michael De Montaigne,1,Michel Foucault,6,Mike Leigh,1,Milan Kundera,1,Miles Davis,1,Milgram,1,Milgram deneyi,1,Mohsen Namjoo,3,Monique Wittig,1,Morrisse,1,Murat Menteş,1,Mustafa Kemal Atatürk,1,Muzik,37,Neal Cassady,2,ngmar Bergman,1,Nick Cave,1,Nick Mason,1,Nikolay Gavriloviç Çernişevski,1,Nilgün Marmara,1,Noam Chomsky,2,Nostalghia,1,Notre Dame'ın Kamburu,1,Nuri Bilge Ceylan,2,Octavio Paz,1,Oğuz Atay,1,Ontolojik Anarşi,1,Onur Ünlü,2,Oscar Wilde,2,Osho,1,Oteki Ben,1,Ölüler Tanrısı,1,Ölüm Pornosu,1,Ömer Hayyam,1,Özdemir Asaf,1,Palyaço,1,Pantolonun Politik Tarihi,1,Patti Smith,1,Paul Lafargue,1,Paul McCartney,3,Paulo Coelho,2,Peter Kropotkin,2,Pierre Clastres,1,Pigme,1,Pink Floyd,2,Politika,1,Rachel Carson,1,Rachter'in Günlüğü,1,Rashit,1,Ray Davies,1,Rene Girard,1,René Wellek,1,Richard Bach,1,Richard Brautigan,1,Richard Dawkins,1,Richard Wagner,3,Richard Wright,1,Robert Musil,1,Roger Fornoff,1,Roger Garaudy,1,Roger Waters,2,Roman,9,Rose Laub Coser,1,Rus edebiyat,2,Ruth Sheppard,1,S. Reynolds & J. Press,1,Sabahattin Ali,2,Sait Faik,1,Salvador Dali,1,Samuel Beckett,4,Sasha Grey,1,Saul Newman,2,Sean Penn,1,Sırtımdaki Ev,1,Siddhartha,1,Sigmund Freud,19,Silence Spring,1,Simone de Beauvoir,6,Slavoj Zizek,6,Slavoj Žižek,15,slide,2,Sokrates,1,Soren Kierkegaard,1,Spinoza,1,SS,6,Stalker,1,Stephen Eric Bronner,1,Steve McQueen,1,Stranger,1,Suç ve Ceza,2,Supertramp,1,Sürgün,1,Şeyler,1,Tanrıya Karşı Söylev,1,Tarkovsky,5,Tek Bacaklı Yolcu,1,Teneke Trampet,1,The Beatles,4,The Butterfly Effect,1,The Rolling Stones,1,The Square,1,Theodor Adorno,4,Thomas Mann,1,Through a Glass Darkly,1,Tom Waits,2,Tomris Uyar,1,Tony Porter,1,Turan Dursun,2,Turgut Uyar,1,Ulua,1,Uluma,1,Ulus Baker,4,Umberto Eco,1,Utanç,1,V for Vendetta,1,Van Gogh,1,Victor Emil Frankl,1,Victor Hugo,1,Viktor Frankl,1,Vladimir Nabokov,2,Voltaire,1,Vsevolod İ. Pudovkin,1,Walter Benjamin,1,Wilhelm Reich,1,Will Durant,1,William S. Burroughs,2,William Shakespeare,1,Woody Allen,8,Xavier Dolan,1,Yabancı,1,Yad,1,Yolda,1,Yusif Vəzir Çəmənzəminli,1,Zeki Demirkubuz,3,Zen Kaçıkları,1,
ltr
item
Ali Rahimli: Karanlıkta Dans (Lars von Trier)
Karanlıkta Dans (Lars von Trier)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifiHW3rXgaAsh81euN7PwKN0btgYDlc29LPC9PliaTt5bkY6rfM98JzGA4VDNVJG_H80Cdc9f6rPFhA6ihTsvmUgjR0Jo6bbEmBh3XLxqeG-WYqVtxD5gKNz5_d4U_qkG998YdkshqJZG8/s1600/MV5BMjAwMzMwOTg2OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDA5MjY0NA@@._V1__SX1303_SY615_.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifiHW3rXgaAsh81euN7PwKN0btgYDlc29LPC9PliaTt5bkY6rfM98JzGA4VDNVJG_H80Cdc9f6rPFhA6ihTsvmUgjR0Jo6bbEmBh3XLxqeG-WYqVtxD5gKNz5_d4U_qkG998YdkshqJZG8/s72-c/MV5BMjAwMzMwOTg2OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDA5MjY0NA@@._V1__SX1303_SY615_.jpg
Ali Rahimli
https://alirahimli.blogspot.com/2015/01/karanlkta-dans-lars-von-trier.html
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/2015/01/karanlkta-dans-lars-von-trier.html
true
8815050805795647263
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Hiç bir yazı bulunamadı HEPSİNİ GÖSTER DAHA FAZLA Cevapla Cevabı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa Sayfalar İçerikler Hepsini Göster BU YAZIYA BENZER DİĞER YAZILAR ETİKET ARŞİV ARAMA BÜTÜN İÇERİKLER İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy